Paparan Terbaik Dengan IE7 dan Firefox 3.0 Keatas / Best View With IE7 and Firefox 3.0 and Above

PESANAN!

Pastikan anda BOOKMARK
DARUL AZZIKRI
untuk mengikuti perkembangan isu
yang dibangkitkan serta
komen-komen dari pengunjung

SERTAI KAMI

Klik icon untuk baca melalui FEED

Subscribe in a reader

web page counter
01 August 2011

Darul Azzikri PostHeaderIcon SELAMAT BERPUASA RAMADHANDengan nama Allah yang Maha Benar yang ku cintai, Rabb yang Maha Agung meliputi segalanya, yang Maha Penyayang kepada sekelian hamba makhluk, yang Maha Pemberi Rahmat dengan mengutuskan rasul-NYA Hadhrat Junjungan Nabi Muhammad SAW yang kerananya sampailah Rahmat kesekelian alam berserta pula dengan Syafaat Baginda SAW.

Pejam celik, kini ramadhan datang lagi membawa seribu rahmat buat kita. Ucapan syukur yang tidak terhingga kita panjatkan kepada Allah SWT yang telah memanjangkan usia dan memberi kesempatan kepada kita untuk menggunakan bulan yang mulia ini sebaik-baiknya. Mudah-mudahan kita mengambil kesempatan ini untuk bertaubat disepanjang bulan ramadhan yang mulia ini.

Fikirkanlah sejenak bagaimana kiranya jika kita ditakdirkan Allah untuk tidak berpeluang menikmati kedatangan bulan rahmat seribu bulan ini. Cubalah juga kita bayangkan jika belum pun sempat kita meraikan hari kemenangan (hari raya), kita terlebih dahulu dijemput oleh Allah SWT kehadhrat-NYA.

Malangnya, rata-rata dari kita lebih seronok menyambut ramadhan bukanlah kerana rahmat yang ada pada bulan yang mulia ini, bukan juga kerana seronok mahu mengejar Lailatul Qadar (Malam Seribu Bulan) sebaliknya kita seronok kerana inilah bulan pesta makanan, bulan bershopping sakan, bulan mencari keuntungan dan bulan persediaan untuk berlumba-lumba menunjuk siapa lebih kaya dan bergaya serta berRIAK sesama sendiri.

Lihatlah saja persediaan kita menyambut ramadhan, belum pun lagi mula berpuasa kita dah sibuk-sibuk fikirkan konsep raya tahun ini, dimana nak beli-belah dek kerana semua pasaraya menawarkan jualan istimewa hari raya, dimana atau kampung siapa nak beraya dan sebagainya. Puasa belum bermula lagi kita dah sibuk mengisi borang cuti hari raya.

Semuanya tentang raya, tiada lansung berkenaan rahmatnya bulan ramadhan itu sendiri. Yang orang ramai sibuk dengan nak bershopping persediaan raya hingga meninjau-ninjau akhbar melihat iklan jualan istimewa hari raya, yang peniaga sibuk dengan mencari tapak niaga bazar ramadhan atau bazar raya, yang pekerja sibuk nak bekerja lebih masa untuk cari duit raya.

Siapa diantara kita yang sibuk fikir bagaimana nak merebut peluang bulan rahmat yang mulia ini? Siapa yang sibuk nak berqiamul lail? Siapa yang sibuk nak mengumpulkan duit untuk bersedekah atau memberi makan waktu berbuka pada fakir miskin? Siapa yang sibuk-sibuk membuka akhbar-akhbar mencari berita tentang fakir miskin yang tiada makanan?

Mungkin juga hampir tiada diantara kita membuat persediaan untuk menyambut kedatangan ramadhan yang penuh rahmat ini. Lihatlah saja adakah orang yang sibuk-sibuk nak bershopping sakan untuk membeli jubah, serban, telekung, tasbih, quran, sejadah dan peralatan solat baru untuk beribadah pada bulan ramadhan ini. Adakah orang yang sibuk-sibuk bertanya atau mencari kesana-sini masjid-masjid yang akan mengadakan qiamul lail atau apa-apa bentuk program ibadah sempena bulan ramadhan ini. Adakah orang yang mencari-cari berita tentang fakir miskin yang perlukan sedekah.

Begitulah keadaannya kita ini sebagai manusia yang menjadi mahkhluk dan hamba kepada Allah SWT. Malahan selalunya kita lupa bahawa kita ini sebenarnya adalah makhluk yang perlu kepada yang Maha Pencipta dan hamba yang perlu kepada Tuan (Tuhan). Lihatlah saja bagaimana sikap kita pada Allah SWT yang Maha Pencipta, setiap hari dibulan ramadhan kita tak sabar-sabar menantikan azan maghrib bukan untuk bersolat tapi untuk berbuka puasa. Lepas berbuka kita tersandar kekenyangan dan meninggalkan solat.

Pada bulan-bulan lain kita tidak pernah menghiraukan azan 5 waktu malah waktu ia berkumandang bagaikan tiada erti buat kita. Dibulan ramadhan hanya azan maghrib saja yang kita tunggu atau nantikan untuk berbuka puasa manakala waktu azan yang lain tidak memberi makna pada kita walaupun terdengar pada telinga.

Marilah sama-sama kita mengambil kesempatan yang diberikan Allah SWT kepada kita untuk merebut segala peluang yang ada dibulan ramadhan yang mulia ini dengan memperbanyakan solat taubat dan segala amalan sunnat. Menyertai solat terawih, qiamul lail, program-program ibadah, bersedekah dan sebagainya.

Firman Allah SWT :
"Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan bagi kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan bagi orang-orang sebelummu, agar kamu bertakwa" (QS Al-Baqarah : 183)

“Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada malam Lailatul-Qadar, dan apa jalannya Engkau dapat mengetahui apa Dia kebesaran malam Lailatul-Qadar itu? malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. pada malam itu, turun malaikat dan Jibril Dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa Segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun Yang berikut); sejahteralah malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!” (QS Al-Qadr : 1 – 5)


Hadis Nabi SAW :
"Diriwayatkan dari Sahl bin Saad r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Sesungguhnya di dalam Surga itu terdapat pintu yang dinamakan Ar-Rayyan. Orang yang berpuasa akan masuk melalui pintu tersebut pada Hari Kiamat kelak. Tidak boleh masuk seorangpun kecuali mereka. Kelak akan ada pengumuman: Di manakah orang yang berpuasa? Mereka lalu berduyun-duyun masuk melalui pintu tersebut. Setelah orang yang terakhir dari mereka telah masuk, pintu tadi ditutup kembali. Tiada lagi orang lain yang akan memasukinya" (Bukhari-Muslim)

"Diriwayatkan dari Abu Said al-Khudri r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Setiap hamba yang berpuasa di jalan Allah, Allah akan menjauhkannya dari api Neraka sejauh perjalanan tujuh puluh tahun" (Bukhari-Muslim)

“Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Apabila tiba bulan Ramadan, maka dibukalah pintu-pintu surga, ditutuplah pintu neraka dan setan-setan dibelenggu” (kitab Sahih Muslim: 1793)

“Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud: Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu” (Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi)

Hadith yang dipetik dari Kitab Fadhail Amal karangan Shaikhrul Hadith Hazrat Maulana Muhammad Zakariya Rahmatullahi’alaih. Kata pengarang, hadis ini terdapat perselisihan di kalangan para perawi hadis tentang periwayatnya. Namun, hadis ini masih boleh diterima kerana ianya berkenaan hadis fadhail (kelebihan) dan kebanyakkan isi hadis ini disokong oleh riwayat hadis yang lain. Wallahua’lam.

Hadhrat Salman r.a. berkata bahawa Rasulullah Sollallahu A’laihi Wasalam telah bersabda kepada kami pada hari terakhir bulan Sya’aban :

“Wahai manusia! Telah datang kepada kamu satu bulan yang agung lagi diberkati. Satu bulan yang di dalam bulan itu satu malam (Lailatulqadar) yang lebih baik dari seribu bulan. Satu Bulan yang Allah Subhanahu Wa Taa’la telah menjadikan puasa pada siang hari sebagai satu amalan fardu dan berdiri pada malam hari (berterawih) sebagai satu amalan sunat.

Sesiapa yang cuba menghampiri Allah pada bulan itu dengan amalan-amalan sunat seumpama seorang yang telah menunaikan satu fardu pada bulan-bulan yang lain dan sesiapa yang menunaikan satu fardu pada bulan itu seumpama seseorang yang menunaikan 70 fardu pada bulan-bulan lain.

Bulan itu adalah bulan kesabaran dan ganjaran kesabaran adalah syurga. Bulan itu adalah bulan simpati, bulan yang ditambah rezeki kepada orang-orang yang beriman. Sesiapa yang memberi seseorang yang berpuasa untuk berbuka, maka pemberiannya itu merupakan pengampunan untuk dosa-dosanya dan kelepasan dirinya dari neraka dan dia mendapat ganjaran puasa orang tersebut tanpa mengurangkan sedikit pun daripada ganjarannya.

Para Sahabat r.an. hum lalu berkata, “Bukanlah setiap di antara kami mempunyai sesuatu untuk diberi kepada orang yang berpuasa untuk berbuka puasa”.

Maka Rasulullah menjawab,”Allah memberikan pahala itu kepada sesiapa yang memberikan walaupun sebiji tamar atau seteguk air ataupun sesisip susu kepada orang yang berpuasa untuk berbuka.”

Bulan itu adalah satu bulan yang pada bahagian awalnya merupakan rahmat, pada pertengahannya merupakan keampunan dan pada akhirnya merupakan kelepasan daripada neraka. Sesiapa yang meringankan bebanan hamba-hambanya (pekerja-pekerjanya) pada bulan itu maka dia akan diampunkan oleh Allah dan akan dilepaskan daripada azab api neraka.

Perbanyakkanlah pada bulan ini empat perkara. Dua perkara yang kamu dapat meredhakan Tuhan kamu dan dua perkara lagi yang tidak boleh kamu perlukan. Ada pun dua perkara yang kamu dapat meredhakan Tuhan kamu dengannya adalah penyaksian bahawa tiada Tuhan selain Allah (La Ilaha Illallah) dan kamu memohon istighfar daripada-Nya. Manakala dua perkara yang tidak boleh tidak kamu perlukan ialah memohon syurga daripada Allah dan meminta perlindungan daripada api neraka.

Sesiapa yang memberi minum kepada mana-mana orang yang berpuasa maka Allah akan memberinya minum dari telagaku (pada hari kiamat), dengan sekali minum, dia tidak akan dahaga lagi sehingga dia masuk ke dalam syurga”

Para Sahabat menangis apabila Ramadhan hampir habis, tetapi kita di akhir zaman ini lebih suka kerana Hari Raya hampir tiba! Mari kita sama-sama mengislahkan diri kita untuk mendapat manfaat dan redha Allah SWT. InsyaAllah.

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak.


WalLahHu Ta’alaa A’lam...

Oleh :

‘Abdu Dha’if Faqir Haqir

Artikel Berkaitan:

blog comments powered by Disqus

HUBUNGI KAMI

Sila hubungi kami untuk sebarang pertanyaan atau temujanji di no :

Zakwan : 010-219 4111

FACEBOOK BADGE

Labels

 • (33)
 • (43)
 • (3)
 • (10)
 • (4)
 • (2)
 • (12)
 • (1)
 • (4)
 • (20)
 • (16)
 • (2)
 • (1)
 • (1)
 • (2)
 • (3)
 • (1)
 • (2)
 • (11)
 • (1)
 • (4)
 • (2)
 • (3)
 • (65)
 • (1)
 • (10)
 • (10)
 • (85)
 • (10)
 • (11)
 • (10)
 • (6)
 • (2)
 • (24)
 • (1)
 • (2)
 • (5)
 • (4)
 • (4)
 • (3)
 • (24)
 • (1)
Darul Azzikri Back to Top

LANGGANAN EMAIL

Dapatkan post/artikel terkini dengan melanggan melalui email. Setiap post/artikel terbaru akan dihantar terus ke email anda.

Enter your email address:

Delivered by : FeedBurner

Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

POST TERKINI

DAFTAR SENARAI

BlogMalaysia.com SEO Stats powered by MyPagerank.Net

Free Web Directory And Free Back link

POST PALING POPULAR