Paparan Terbaik Dengan IE7 dan Firefox 3.0 Keatas / Best View With IE7 and Firefox 3.0 and Above

AHLAN WA SAHLAN!

PESANAN!

Pastikan anda BOOKMARK
DARUL AZZIKRI
untuk mengikuti perkembangan isu
yang dibangkitkan serta
komen-komen dari pengunjung

TRANSLATOR


web page counter

SERTAI KAMI

Klik icon untuk baca melalui FEED

Subscribe in a reader
09 February 2011

Darul Azzikri PostHeaderIcon NAK JADI SUPERHERO




Tertarik sangat rasanya bila saya dengar cerita ni dari salah seorang ahli jemaah. Diceritakan kepada saya bahawa dua orang dari ahli jemaah berjumpa dan berbual. Seorang ahli lama dan seorang lagi agak baru juga menyertai kami. Sebenarnya mereka berdua ni berkawan sudah lama dan kalau tak salah saya sejak kecil jugalah. Walaupun dah lama berkawan ahli jemaah yang dah agak lama menyertai DA ni tak pernah bercerita apa-apa pun pada kawan-kawannya berkenaan jemaah DA ni. Sehinggalah kawannya tu melihat perubahan ketara pada si ahli jemaah tadi. Kalau dulunya mereka sering lepak-lepak buang masa tak tentu hala, solat tu jarang sekali la walaupun masa melepak tu terdengar azan tapi tak diendahkan lansung, AlhamdulilLah! Sekarang dah sentiasa jaga solat. Kerana itulah dia bertanya kepada kawannya yang senior tu tentang perubahan ketaranya hingga dia sendiri menyertai DA.

Sebenarnya kebanyakan dari kita yang mengaku islam ni macam nilah keadaannya, laungan azan berkumandang pun macam tak dengar jer. Pernah juga semasa saya merawat pesakit di Bangi waktu petang, bila dah dekat masuk maghrib saya dan beberapa ahli jemaah yang turut serta pergilah ke masjid berhampiran untuk bersolat. Betul-betul berhadapan (bersetentangan) dengan masjid tersebut iaitu diseberang jalan, ada deretan kedai dan diantaranya terdapat restoran mamak. Ramai anak muda melayu yang mengaku beragama islam (seperti tertera dalam surat beranak) yang setiap tahun WAJIB menyambut aidilfitri dan aidiladha (perayaan orang islam), duduk berbual sambil minum tanpa memperdulikan azan yang sedang berkumandang. Inikah dikatakan kita berugama islam?

Berbalik kepada cerita 2 orang jemaah tadi, ahli jemaah yang baru ni bertanyalah kepada kawannya yang dah senior dalam DA ni, “Kenapa kau ikut jemaah DA ni dan belajar ilmu perubatan islam ni? Jawab jemaah senior ni sambil tersenyum “Sebab aku nak jadi Superman”. Kawannya yang junior tu pelik la jugak dengan jawapan tu kerana ingatkan si senior ni main-main. Si senior ni pun menjelaskan, “Cuba kau pikir, Superman tu kerjanya apa? Tolong orangkan? Tak kira masa, tempat dan tak bergaji pula tu maknanya sukarela dan ikhlas”.

Terangnya lagi pada si junior, “Aku ikut jemaah sebab nak perbaiki diri, hidup mati tak tentu masa. Ramai kawan-kawan aku yang masih muda mati kemalangan dalam keadaan mabuk, aku tak nak jadi macam tu, agaknya macam mana nak mengadap Mungkar dan Nangkir serta Allah bila mati dalam keadaan macam tu? Aku tak nak anak-anak lihat aku tak solat bila dah besar nanti mereka pulak tak solat, sapa nak doakan aku?”. “Dan aku nak tolong orang dengan ilmu perubatan islam ni dengan ikhlas tak letak harga atau pengeras macam yang Pak Uda pesan”.

Sambungnya lagi, “Sama la macam Superman ada kuasa boleh tolong orang tanpa diminta dan tak bergaji. Ilmu perubatan ni la kuasa superhero kita”. Sebaik mendengar penjelasan panjang lebar si senior tadi, jemaah junior tu pun berkata, “Kalau macam tu aku pun nak jadi superhero jugak, aku nak jadi Ultraman”. Junior ni berkata macam tu dengan menanam niat dan membulatkan iktikad sama seperti si senior tadi.

AlhamdulilLah! Teruskan niat dan usha kalian berdua tu, sama juga kepada ahli jemaah DA yang lain. Tapi janganlah sekadar dimulut dan hati saja ye, bila ajak pergi berubat macam-macam pula alasan yang diberi. Semoga Allah memberkati dan memakbulkan niat murni sekelian ahli jemaah yang saya kasihi. Semoga Allah juga mengurniakan kita ilmu, kefahaman, petunjuk dan hidayahNYA, keikhlasan, istiqomah dan iktikad yang benar dihati kita semua. Amin…

Firman Allah :
"dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan. dan bertaqwalah kepada Allah, kerana Sesungguhnya Allah Maha berat azab seksaNya (bagi sesiapa Yang melanggar perintahNya)" (Al-Maaidah : 2)

Sabda Junjungan Nabi SAW :
Dari Nukman bin Basyir r.a, katanya: Rasulullah saw bersabda: "Anda lihat orang-orang yang beriman itu dalam saling kasih-mengasihi, saling cinta-mencintai dan saling tolong-menolong, seperti sebatang tubuh. Kalau ada salah satu anggota yang terkena penyakit, seluruh batang tubuh ikut menderita tidak dapat tidur dan menderita panas." (Hadis Sahih Bukhari Jilid 4. Hadis Nombor 1701)

WalLahHu Ta’alaa A’lam...

Oleh :

Artikel Berkaitan:

blog comments powered by Disqus

HUBUNGI KAMI

Sila hubungi kami untuk sebarang pertanyaan atau temujanji di no :

Hamzah : 017-339 1709
Zakwan : 010-219 4111
Suhazri : 013-2016017

FACEBOOK BADGE

Labels

  • (33)
  • (43)
  • (3)
  • (10)
  • (4)
  • (2)
  • (12)
  • (1)
  • (4)
  • (19)
  • (16)
  • (2)
  • (1)
  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (1)
  • (2)
  • (11)
  • (1)
  • (4)
  • (2)
  • (3)
  • (65)
  • (1)
  • (10)
  • (10)
  • (84)
  • (10)
  • (11)
  • (10)
  • (6)
  • (2)
  • (24)
  • (1)
  • (2)
  • (5)
  • (4)
  • (4)
  • (3)
  • (24)
  • (1)
Darul Azzikri Back to Top

LANGGANAN EMAIL

Dapatkan post/artikel terkini dengan melanggan melalui email. Setiap post/artikel terbaru akan dihantar terus ke email anda.

Enter your email address:

Delivered by : FeedBurner

Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

POST TERKINI

DAFTAR SENARAI

BlogMalaysia.com SEO Stats powered by MyPagerank.Net

Free Web Directory And Free Back link

POST PALING POPULAR